Hur fungerar ett trim till elcykel?

Innan en elcykel är trimmad finns vanligtvis en spärr vid 25 km/h där motorn slutar hjälpa till. Monterar man ett trim på elcykeln kommer den spärren tas bort och motorn hjälper så länge man hinner med att trampa. Normalt kan man på en trimmad elcykel trampa ca 35-40 km/h. Det som avgör är vad det är för typ av cykel, vilka växlar som sitter på den och hur snabba ben man har.

En trimmad cykel känns och fungerar precis innan den trimmades. Det blir ingen skillnad i effekt och cykeln kommer precis som tidigare inte kunna köra fortare än du trampar.

Det finns även olika typer av trim; vissa monteras på sensorn vid bakhjulet och ändrar frekvensen på signalen som skickas varje gång magneten passerar. Det finns trim som monteras innanför motorkåporna som även de ändrar frekvensen. Dessa båda typer av trim kommer visa en halverad hastighet i displayen, dvs. kör du 20 km/h så visas 10 km/h i displayen. Högsta möjliga toppfart blir med dessa trim 50 km/h innan motorn slutar hjälpa.

Det finns även mer avancerade trim som visar korrekt hastighet och även har helt borttagen hastighetsspärr. Till vissa motorer erbjuds även trim med stöldskydd som kräver rätt pinkod innan cykeln kan användas.

 

Fler frågor och svar hittar du i vår FAQ

 

Läs detta innan du monterar trim på din elcykel