Bafang modellår

Rätt modellår på Bafang

För att montera trim på din elcykel med motorerna M300 eller M400 (se bilder nedan) från Bafang är det viktigt att först kolla vilket modellår det är på motorn. Detta då de nyare modellerna av dessa motorer (MY2020) har en hastighetssensor (speed sensor) med fyra stift.

Bafang M300Bafang M400

Motorerna ser likadana ut på utsidan, så för att veta säkert vilken version du har är det bästa att kontrollera kablarna och kabelförteckningen som finns innanför motorkåpan.

Bafang kabelförteckning

Hitta rätt modellår på din Bafang

Jämför kabelförteckningarna på bilderna nedan så ser du vilken som stämmer med din. Skillnaden ligger i hur kabeln till hastighetssensorn (Speed sensor) ser ut.

På motorer tillverkade fram till och med 2019 så har hastighetssensorn tre stift.

På motorena tillverkade 2020 eller senare så har sensorn fyra stift.

Bafang kontakter

Om man kikar på den fysiska kontakten till hastighetssensorn så ser skillnaden ut som på bilden ovan.

 

Andra ledtrådar till rätt modellår

Innan du öppnar motorn för att kolla hur kontakterna kan du även kontrollera detta.

Vissa av cyklarna med Bafangmotor har en delad kabel till hastighetssensorn vid bakhjulet. Genom att öppna den kontakten och kika så kan du enkelt se om din cykel ska ha trim för tre eller fyra stift.

egoing hastighetssensor med tre stift

Denna gula kontakt har tre stift och tillhör motorn tillverkad före 2019

Delningen för hastighetssensor hittar du längs svingen mellan motor och navet på bakhjulet. Öppna kontakten (OBS! Dra isär kontakten, vrid ej!) och se om det är en gul kontakt med tre stift, eller en blå kontakt med fyra stift. Är kontakten gul som den ovan så har du motormodellen som släpptes före 2019.

egoing hastighetssensor med fyra stift

Ser kontakten ut som denna blåa så har du egoing tillverkad 2020 eller senare. Till den ska du ha trim för fyrstiftad hastighetssensor.

 

Du kan även kika på laddkontakten till batteriet.

Bafang laddkontakt batteri

Har du den runda kontakten är motorn från före 2019 och din cykel har hastighetssensor med tre stift. Om din cykel har den femkantiga kontakten, så är cykeln från 2019 eller senare, men kan ha ha båda typerna av hastighetssensor, så du bör även kontrollera om sensorkabeln är delbar (se ovan).

 

 

Verktyg som behövs

Om inte ledtrådarna hjälper dig ta reda på rätt modellår på din Bafang M400 behöver du öppna motorn och kontrollera. För att öppna motorkåpan och kontrollera kontakten på motorn behöver man lossa pedalarmen och för att göra det behövs en avdragare.

Motorn M300 är lite enklare då den har en servicelucka som du enkelt öppnar för att kontrollera kontakterna.

 

Välj rätt trim till Bafang

När du tagit reda på om din hastighetssensor har tre eller fyra stift kan du välja trim till din Bafangmotor. Trimmen till Bafang hittar du på denna länk

produkter i denna guide